niedziela, 18 stycznia 2015

Kotlety z jajek

smaczny dodatek do drugiego dania :)
kotlety z mięsa są takie nudne!
...


kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim:


Składniki: (na ok. 6 kotlecików)
-5 dużych jajek ugotowanych na twardo
-1 duże surowe jajko
-pół czerstwej bułki
-mleko do namoczenia bułki
-1 mała cebula
-pęczek szczypiorku drobno pokrojony
-łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam)
-bułka tarta
-sól i pieprz

Wykonanie:
Bułkę umieszczamy w naczyniu, dodajemy mleko i zostawiamy aby namokła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy, aż się zeszkli. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce łączymy: starte jajka, surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, cebulę i dokładnie wyciśniętą z mleka bułkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Podajemy ciepłe.
Smacznego!











2 komentarze: