czwartek, 1 stycznia 2015

Szarlotka z kruszonką

przepis na prostą szarlotkę z pyszną kruszonką :)


Składniki:
-1,5 kg jabłek
-300 g mąki pszennej
-200 g margaryny
-100 g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-1 łyżka masła
-1 łyżka miodu
-cynamon
-cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy miód, cynamon i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Siekamy schłodzoną margarynę nożem i dodajemy do mąki wraz z jajkiem. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, dzielimy w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!







3 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę i chyba nigdy mi się nie znudzi :-) pozdrawiam noworocznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam ciast z owocami, chyba czas to nadrobić :)
    A Twoja szarlotka wygląda bardzo ładnie-takie pyszne, aromatyczne i domowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta z jabłkami :) Ta szarlotka jest mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń