Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-3 marchewki
-1 puszka groszku
-500 ml bulionu warzywnego
-pieprz, sól
-przyprawa do kurczaka, maggi
-liść laurowy, ziele angielskie
-garść kopru
-200 ml śmietany 18%
-1 łyżka masła
-4 łyżki mąki
-olej do smażenia
Wykonanie:
Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :).
Smacznego!
Pamiętam, że w przedszkolu i szkole takie obiadki były znienawidzone, ale teraz jak sama je robię to wszystkim bardzo smakują, pysznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńtaak :) w dzieciństwie taki obiad jadło się jak za karę... dziś jest inaczej :)
Usuńjak ja dawno jadłam taka potrawkę, juz wiem co jutro zrobię na obiad :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, kiedyś często jadłam takie danie :) Pysznie!
OdpowiedzUsuń