Przejdź do głównej zawartości

Potrawka z kurczaka


Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-3 marchewki
-1 puszka groszku
-500 ml bulionu warzywnego
-pieprz, sól 
-przyprawa do kurczaka, maggi
-liść laurowy, ziele angielskie
-garść kopru
-200 ml śmietany 18%
-1 łyżka masła
-4 łyżki mąki
-olej do smażenia

Wykonanie:
Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :).
Smacznego!



Komentarze

  1. Pamiętam, że w przedszkolu i szkole takie obiadki były znienawidzone, ale teraz jak sama je robię to wszystkim bardzo smakują, pysznie i zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taak :) w dzieciństwie taki obiad jadło się jak za karę... dziś jest inaczej :)

      Usuń
  2. jak ja dawno jadłam taka potrawkę, juz wiem co jutro zrobię na obiad :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa, kiedyś często jadłam takie danie :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć. polecam! Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :) Składniki: -400 g maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozo