pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu.
obyło się bez większych wpadek...
a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego.
trud się opłacił :)
zapraszam na gołąbeczki:
Składniki:
-1 średniej wielkości biała kapusta
-300 g dowolnego mięsa mielonego
(zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie)
-100 g ryżu
-100 g kaszy gryczanej
-85 g kaszy kuskus
-1 cebula
-masło (do podsmażenia)
-kminek, pieprz, sól
Wykonanie:
Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy z niej rdzeń. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Do wody dodajemy też trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy od 10-20 minut w zależności od kapusty (jeśli jest młoda, nie wymaga długiego gotowania). Po tym czasie kapustę odstawiamy do ostudzenia. Gdy ryż i kasze są już gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy też cebulę z mięsem i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp.
Smacznego!
u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :)
pyyycha!
Kocham gołąbki!!! u mnie były z kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńSuper gołąbki. Też ostatnio zrobiłam i zmieszałam ryż z kaszą. Zupełnie przez przypadek bo zbrakło mi ryżu. Pysznie wyglądają - gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ja to nawet bardziej lubię ryżowo-kaszowe niż tylko z ryżem :)
Usuń