środa, 4 lutego 2015

Ciasteczka orzechowe

bardzo kruche, bardzo dobre :)





 Składniki: (ok. 40 sztuk)
-300 g mąki pszennej
-150 g cukru
-150 g mielonych orzechów włoskich
-170 g margaryny
-1 jajko
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:
W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach, aby połączyła się ze suchymi składnikami. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche, więc dopiero gdy lekko ostygną można je przełożyć z blaszki.
Smacznego!












2 komentarze:

  1. Mmm, wyśmienite do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie Ci piękne Kasiu wyszły te ciasteczka i jakie duże, oj schrupało by się kilka sztuk:)

    OdpowiedzUsuń