sobota, 14 lutego 2015

Pierogi z pieczarkami







Składniki:
farsz:
-1 kg pieczarek
-1 średnia cebula
-150 g żółtego sera
 -sól, pieprz
-olej do smażenia

ciasto:
 -450 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 szklanka gorącej wody
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka soli 


Wykonanie:
W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć), i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut.
Umyte pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż się ładnie zeszkli, i dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki najczęściej puszczają dużo wody, dlatego należy je dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem, skwarkami, lub czym tylko chcemy :).
Smacznego!










2 komentarze: