sobota, 7 lutego 2015

Ciasto jogurtowe

Łatwe i smaczne ciacho do kawki :)
 
 mąż poleca smarować dżemem, jednak bez dżemu także smakuje pysznie :)
 



miarą do odmierzania składników będzie kubeczek po jogurcie


Składniki:
-1 mały kubek jogurtu naturalnego
-3 kubki mąki pszennej
-1,5 kubka cukru
-1 kubek oleju roślinnego
-3 jajka
-1,5 proszku do pieczenia
-kropla aromatu np. cytrynowego lub waniliowego

Wykonanie:
Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy kubek (po jogurcie) oleju, wbijamy całe jajka i mieszamy drewnianą łyżką. Umytym i osuszonym kubeczkiem do osobnego naczynia nabieramy mąkę - 3 kubeczki. Do mąki wsypujemy odpowiednią ilość cukru, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich i mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec można dodać aromat. Ciasto wykładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Mój piekarnik jest dość specyficzny, dlatego musiałam podpiec ciasto dłużej aby mieć pewność, że będzie dobrze wypieczone. W efekcie lekko się przypiekło z góry, ale i tak było smaczne i miało chrupiącą skórkę :).
Smacznego!







3 komentarze:

  1. Fajne ciasto. Lubię takie wypieki :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne na pewno! A przypieczone bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta na bazie jogurtu :) najlepsze są z owocami :)

    OdpowiedzUsuń