wtorek, 17 lutego 2015

Racuchy drożdżowe


wczoraj na moim stole gościły te oto puszyste pampuchy :)


 

 Składniki: (ok. 12 sztuk)
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka letniego mleka
-1-2 jajka
-szczypta soli
-3 średnie jabłka
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
rozczyn:
-30 g świeżych drożdży
-3 łyżki cukru kryształu 
(użyłam cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią)
-0,5 szklanki letniego mleka
-3 łyżeczki mąki pszennej


Wykonanie:
Drożdże umieszczamy w kubku lub szklance, rozkruszamy je palcami i zasypujemy cukrem. Wlewamy letnie mleko i mieszamy. Dosypujemy 3 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozczyn zostawiamy do podwojenia objętości na ok. 15 minut  w ciepłym miejscu. Umyte jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub małe plasterki. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz letnie mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, łączymy z masą i dodajemy pokrojone jabłka. Po wymieszaniu, smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Kochana uwielbiam takie racuszki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przyłączyłabym się do degustacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam takich drożdżowych, ale zawsze, jak dla mnie najlepiej smakują te od babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siedzę właśnie w pracy i...........jestem taaaaaaaaaka głodna, zjadłabym wszystkie, mniam mniam
    pozdrawiam Kasiu:) z Katedralnej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również pozdrawiam bardzo serdecznie :) nie ma rady, trzeba czasem zabrać racuchy do pracy... :)

      Usuń
  5. Racuchy mój smakołyk nr jeden.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności które zawsze chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  7. takie racuchy kojarzą mi się z kuchnią mojej babci :) pycha

    OdpowiedzUsuń