Przejdź do głównej zawartości

Racuchy drożdżowe


wczoraj na moim stole gościły te oto puszyste pampuchy :)


 

 Składniki: (ok. 12 sztuk)
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka letniego mleka
-1-2 jajka
-szczypta soli
-3 średnie jabłka
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
rozczyn:
-30 g świeżych drożdży
-3 łyżki cukru kryształu 
(użyłam cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią)
-0,5 szklanki letniego mleka
-3 łyżeczki mąki pszennej


Wykonanie:
Drożdże umieszczamy w kubku lub szklance, rozkruszamy je palcami i zasypujemy cukrem. Wlewamy letnie mleko i mieszamy. Dosypujemy 3 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozczyn zostawiamy do podwojenia objętości na ok. 15 minut  w ciepłym miejscu. Umyte jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub małe plasterki. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz letnie mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, łączymy z masą i dodajemy pokrojone jabłka. Po wymieszaniu, smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze

  1. Kochana uwielbiam takie racuszki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przyłączyłabym się do degustacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam takich drożdżowych, ale zawsze, jak dla mnie najlepiej smakują te od babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siedzę właśnie w pracy i...........jestem taaaaaaaaaka głodna, zjadłabym wszystkie, mniam mniam
    pozdrawiam Kasiu:) z Katedralnej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również pozdrawiam bardzo serdecznie :) nie ma rady, trzeba czasem zabrać racuchy do pracy... :)

      Usuń
  5. Racuchy mój smakołyk nr jeden.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności które zawsze chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  7. takie racuchy kojarzą mi się z kuchnią mojej babci :) pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :)
naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad 
nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący
z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)



Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia
Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smaczne…

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!

Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pizza z patelni (bez drożdży)

pizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :)



Składniki: (na 1 pizzę)
CIASTO:
-100 g mąki
-3 łyżki jogurtu greckiego
-3 łyżki majonezu
-1 jajko
-pieprz i sól do smaku

NA WIERZCH: (dowolne składniki)
-kilka plastrów dowolnej wędliny
-100 g startego sera gouda
-ketchup
-oregano, bazylia

Wykonanie:
Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do mieszania ciasta cały czas używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut aż ser się roztopi. Odradzam smażenie na oliwi…