poniedziałek, 9 lutego 2015

Penne carbonara


Składniki: (na 4 porcje)
-450 g makaronu penne
-200 g wiejskiego boczku wędzonego
-120 ml śmietany 18%
-100 g sera żółtego gouda
-3 ząbki czosnku
-2 jajka
-sól, pieprz
-garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić do sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył  z makaronem i gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Można też dodatkowo posypać startym serem (pominęłam ten krok, gdyż ser dodałam wcześniej do sosu).
Smacznego!







przepis bierze udział w akcji:

Zima  we Włoszech

2 komentarze:

  1. Mój brat jadłby w koło carbonare( ale on wspomaga się gotowcem z proszku:p) Twoja carbonara wygląda bardzo apetycznie no i domowa:mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zawsze i wszedzie każde spaghetti.. A z boczkiem to już w ogóle!!!

    OdpowiedzUsuń