sobota, 7 lutego 2015

Pizza z szynką, pieczarkami i papryką




Składniki: (na 2 duże pizze)

CIASTO:
-500 g mąki
-20 g drożdży
-0,5 szklanki mleka
-0,5 szklanki wody
-szczypta soli
-2 łyżki oliwy

DODATKI:
-300 g szynki (pokrojonej i podsmażonej)
-1 papryka (sparzona i pokrojona w kostkę)
-300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry)
-500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych)
-opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy


SOS POMIDOROWY:
-200 g przecieru pomidorowego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
-0,5 szklanki wody
-szczypta cukru
-bazylia, oregano wg uznania
-sól, pieprz



Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy placami, umieszczamy w naczyniu i zalewamy w ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do przesianej mąki, oraz sól, oliwę i w trakcie zagniatania stopniowo dodajemy wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi pomidory, można na samą górę położyć kilka plastrów). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!







przepis bierze udział w akcji:

Zima  we Włoszech

2 komentarze:

  1. Straszną mam ochotę na pizzę;) straszną! Twoja wygląda tak smacznie....

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pyszną pizze zawsze mam ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń