piątek, 6 lutego 2015

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie


Składniki:
-3-4 płaty śledzia matias
-1 soczyste jabłko
-1 średnia cebula
-sok z cytryny do skropienia
-100 g gęstej śmietany
-3 łyżki majonezu
-mleko do namoczenia
-sól, pieprz
-szczypta cukru

Wykonanie:
Opłukane śledzie namaczamy w mleku na kilka godzin, aby straciły słony smak. Jeśli po namoczeniu śledzie nadal mają intensywnie słony smak, powtarzamy namaczanie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i cukrem, i odstawiamy aż zmięknie i złagodnieje. Śledzie kroimy na paski o szerokości 4 cm. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy ze śmietaną i majonezem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki śledzia układamy na półmisku, a na nie wykładamy sos śmietanowy. Przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. O mniam! Ależ mi w brzuchu zaburczało na sam widok :-) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń