Przejdź do głównej zawartości

Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu.
obyło się bez większych wpadek...
a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego.
trud się opłacił :)

zapraszam na gołąbeczki:



Składniki:
-1 średniej wielkości biała kapusta
-300 g dowolnego mięsa mielonego
(zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie)
-100 g ryżu
-100 g kaszy gryczanej
-85 g kaszy kuskus
-1 cebula
-masło (do podsmażenia)
-kminek, pieprz, sól

Wykonanie:
Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy  z niej rdzeń. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Do wody dodajemy też trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy od 10-20 minut w zależności od kapusty (jeśli jest młoda, nie wymaga długiego gotowania). Po tym czasie kapustę odstawiamy do ostudzenia. Gdy ryż i kasze są już gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy też cebulę z mięsem i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp.
Smacznego!


u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :)
pyyycha!

Komentarze

  1. Kocham gołąbki!!! u mnie były z kaszą jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  2. Super gołąbki. Też ostatnio zrobiłam i zmieszałam ryż z kaszą. Zupełnie przez przypadek bo zbrakło mi ryżu. Pysznie wyglądają - gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja to nawet bardziej lubię ryżowo-kaszowe niż tylko z ryżem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć. polecam! Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :) Składniki: -400 g maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozo