Przejdź do głównej zawartości

Pączki z dziurką



z okazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką.
Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu.
Polecam :)

przepis znaleziony na www.mojewypieki.com



Składniki:
-5 szklanek mąki pszennej
-2 opak. drożdży instant
-2 jajka
-1,5 szklanki letniego mleka
-1/4 szklanki letniej wody
-0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią)
-0,5 łyżeczki soli
-1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
-2 łyżki rumu



Wykonanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże, cukier i sól (jeśli używamy świeżych drożdży, należy wcześniej zrobić rozczyn). Mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka, mleko, wodę i rum. Zagniatamy ciasto (można mechanicznie, np. mikserem przy użyciu haków). Na koniec wlewamy wystudzoną margarynę i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto może się kleić, jednak nie powinno się dosypywać więcej mąki. W oprószonej mąką misce umieszczamy ciasto, przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają długiego smażenia i szybko brązowieją. Gotowe pączki można polać lukrem i dowolnie ozdobić.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć. polecam! Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :) Składniki: -400 g maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozo